HTML

sport

Csak a foci, foci, foci! Futballimádóknak, -szeretőknek, -kedvelőknek... Annak is aki nem szereti, mert itt majd megkedveli!

Friss topikok

Linkblog

2010.07.09. 10:14 Csapó Laci

Az óra ketyeg, a türelem lassan elfogy

Már-már megunhatatlan kérdés mostanság futballberkekben, hogy szükséges-e a videóbíró bevezetése, vagy sem? Jó kérdés! Nekünk semleges nézőknek persze megvan a saját véleményünk róla, de még köztünk is megy a tusakodás, hogy videóbíró, esetleg két játékvezető, netán plusz két asszisztens lenne a reális megoldás.

Egy biztos a 2010-es dél-afrikai világbajnokság arra már most jó volt, hogy vitákat szítson ebben a felvetésben. De miért jutottunk idáig? Elég csak a június 27-én történt játékvezetői bakikra gondolni. Ugyanis, a Németország – Anglia nyolcaddöntőben, Jorge Larrionda uruguayi bíró, nem adta meg Frank Lampard gólját. Az angol középpályás távoli lövése, egyértelműen a gólvonal mögé került, amit mindenki látott, csak a már említett sípmester nem. Emlékeztetőül, íme a videó: 

 

Az i-re a pontot, négy óra múlva, az olasz Roberto Rosetti tette fel, mert gólt ítélt az Argentína – Mexikó mérkőzésen a dél-amerikaiak javára, annak ellenére, hogy Carlos Tevez találata előtt, egyértelműen lesen tartózkodott. Ez csak olaj volt, a már addigra javában lobogó tűzre, azaz valamin változtatnia kell a FIFA-nak. Az alábbi felvételen jól látszik, hogy az argentin, másfél méterrel az utolsó védő mögött helyezkedik:

 

Újítás kell tehát, a pártolók száma pedig egyre nő. Alan Shearer az angol válogatott legendás támadója, a minap azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a korábbi profi játékosok mindegyike támogatná a videóbíró bevezetését.

Már Michael Platini, az UEFA elnöke is ostorozza Joseph Blattert, és a FIFA régi módi gondolkodását. Ám ő a hevesebb indulatokkal bírókkal ellentétben azt mondja: „Ez a fajta újítás, tönkre tenné a labdarúgást, mert meg kellene állítani a játékot, minden vitatott esetnél, és az állandó visszajátszás a hagyományos játékvezetői munkakör végét jelentené. Inkább a pályán tartózkodó bírák számát kellene megemelni.” Ez sem rossz felvetés, sőt! Az elmúlt szezonban az Európa Ligában már alkalmazták az ötbírós játékrendszert, ami annyit tesz, hogy a büntetőterületen belüli történéseket két plusz bíró felügyelné, így a hibák százaléka lecsökkenne. Valóban komikus lenne öt játékvezetőt látni egyszerre a pályán, de a cél szentesíti az eszközt.

Talán a megnövekvő ellenzék, talán a józan ész tette meg hatását, ám tény: Joseph Blatter a FIFA elnöke, személyesen kért elnézést az angol-mexikói párostól, az elszenvedett hibák miatt. Nyitottságát jelzi nyilatkozata is: „A világbajnokságon tapasztalt bakik láttán, természetesen újra kell gondolnunk sok mindent, abszurd lenne, ha nem foglalkoznánk az üggyel. Ezért újra napirendre tűzzük, a videóbíró bevezetésének kérdését az illetékes bizottságnál, már a jövő hónapban.”

Felvetődik az is, hogy addig amíg az angol bajnokságban nem okozna problémát anyagilag a videóbíró, a „nicaraguai másodosztályban” erre nem lenne lehetőség. Tehát, csak a tehetősebb nemzetek engedhetnék meg maguknak az alkalmazását. Ez is jogos felvetés, de lehetséges és kielégítő választ nyújtana, ha csak a Bajnokok Ligájában és a nemzetközi tornákon használnák egyelőre. Viszont, amennyiben ez létrejönne, akkor amíg a felvételeket visszanézik, meg kellene állítani az órát is. Ez pedig, újabb problémákat szülne, hiszen akkor alapvető szabálymódosításokat kellene bevezetni. A lehetőség még adott a változtatásra, ám az idő sürget, mert a hibák száma nőttön nő, amivel párhuzamban az ellenzék létszáma szintén. A futball népszerűsége így is csökken, ez a kialakult helyzet pedig különösen nem tesz jót a sportág megítélésének.

A realitások talaján maradva, a legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha az európai kupasorozatokban és a nemzetközi mérkőzéseken a videóbírót, míg a nemzeti bajnokságokban az öt játékvezetős rendszert alkalmaznák. Persze a döntés nem a mi kezünkben van, de az arra kompetenseknek is záros határidőn belül megfelelő megoldást kell találniuk, mielőtt még tényleg másodrangú hobbivá válna a labdarúgás, hiszen a szurkolók türelme már fogytán...

Csapó László

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csakasport.blog.hu/api/trackback/id/tr62140374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása